Mediterrán kert

A mediterrán hangulatú kert kialakítása során a növények, a kerti burkolatok, kerti bútorok és más elemek (például kutak, szobrok) helyes kiválasztása egyaránt nélkülözhetetlen. De mindezekből miként válik mediterrán hangulatúvá egy kert? Melyek a mediterrán kertépítés fő ismérvei? Véleményünk szerint a terméskő burkolatok és a színes virágok kavalkádja mellett a helyes növényválasztás (a mediterrán kert növényei főként örökzöld levelű növények, valamint élénk és színes virágok együttese) és a megfelelő kerti berendezések és kiegészítők összhangja teremtheti meg a csodás mediterrán környezetet otthonunkban, kertünkben, amint az a jelen oldalon bemutatott kertképeinken is látható. Az alábbiakban összefoglaljuk mindezen elemek legfontosabb tudnivalóit, különös figyelemmel a hazai sajátosságokra.

mediterrán kert
mediterrán kert

Modern kert

A modern kertek tervezésénél fontos szempont, hogy milyen a ház építészeti stílusa, hiszen kertünk összképében meghatározó a lakóépület és a hozzá tartozó épített elemek milyensége is. Ez persze nem jelenti azt, hogy kizárólag a minimalista, modern designban épült házakhoz lehetséges modern stílusú kertet tervezni, hiszen különféle tervezési trükkökkel könnyedén összekapcsolhatjuk a különféle stílusirányzatokat. De mitől is modern egy kert?

Egy modern kert tervezése során törekedjünk a világos, letisztult kompozíció kialakítására. Ezt egyszerűen elérhetjük a megfelelő növények, anyagok és kerti elemek megválasztásával és megfelelő elrendezésével, továbbá határozott vonalvezetések alkalmazásával. Egy modern stílusú kertben a geometrikus formájú kerti elemek, formára nyírt növények és világos-sötét kontrasztok a fő jellemzők. Amennyiben segítségre lenne szüksége, cégünk szívesen megtervezi leendő modern kertjét.

Minimál stílusú kert

A stílusra jellemző a formai és színekben való letisztultság, az egyszerű vonalvezetés, és úgy általában a mértani formák szeretete. A minimál stílusú kertben az elsődleges szempont a minél nagyobb és tágasabb térhatás elérése az egyszerű és letisztult formák által. Ennek érdekében a kerthez képest viszonylag nagy gyepfelület jellemzi a kialakítását. A kerítés széle felé egyre magasabbra növekvő növényeket telepítünk, ezzel is tágítjuk vizuálisan a kertet.

Az alábbi kert hangulatát is a szigorú, szögletes vonalvezetés és a letisztult formák, illetőleg az azokból eredő harmónia határozza meg, szervesen illeszkedvén a minimál stílusban épült ház adottságaihoz.

mediterrán kert
mediterrán kert

Japán kert

A japánkert a tudatos művészi tájépítés egyik formája, amit a japánok a VI.-VII. században vettek át Kínából és Koreából. Lényege az ember és a természet közötti harmónia megteremtése: egy meditatív hely, ahol csendesen szemlélődhettek, elmélkedhettek önmagatokban. A japánkertekben gyakori növény a bambusz, az örökzöldek (például a japán fenyő), valamint lombhullató fák (például a juhar), illetve a páfrányok és mohák. A japánkertet könnyen felismerhetitek tipikus elemeiről: a kőlámpásokról, kis fahidakról, elrendezett kövekről. Továbbá mindig találhattok benne vizet és sziget, vagy ezek jelképeit. A folyók, illetve tavak hangulatát ugyanis esetenként kavicsok vagy hullámosra gereblyézett homok segítségével idézik meg.

Romatikus kert

A barokk kertek látványos részei közé tartoztak a gondosan tervezett, gyalogutakkal keresztül-szabdalt mértani ágyások. Ebben a romantikus kertben az ágyások között kanyargó ívelt sétautak stabilizált gyöngykaviccsal borítottak, az őket átlósan átszelő egyenes utakat pedig zúzott kővel alakítottuk ki. Természetesen a burkolóanyagokat az ágyásoktól ívelt ágyásszegéllyel választottuk el a könnyebb fenntarthatóság érdekében.

Az ágyásokba kerülő növények főként évelők, ami az angol kert fő jellegzetessége. A kör alakú ágyásba talajtakaró rózsákat ültettünk, a többi ágyásba pedig foltokban, többesével ültetett növények kerültek.

mediterrán kert
mediterrán kert

Kiskert és sorház kert

Manapság egyre több sorházzal, ikerházzal találkozunk Budapesten és más városokban is, különösen azok újépítésű részein. Ezen ingatlanokhoz legtöbbször egy kisméretű előkert és egy valamivel nagyobb, de alapvetően kisméretű hátsó kert tartozik. Nem könnyű feladat egy ilyen kis előkertnek funkciót adni, valamint a hátsó – szintén kis alapterületű - kertrész kialakítása akként, hogy az ne legyen túlzsúfolt. Emellett megnehezíti helyzetünket, hogy a kiskerteknél sokszor elveszik a meghittség, hiszen karnyújtásnyira veszik körül a szomszédok kertjei a mi kertünket.s